Global Eco
Kiertotaloutta, ekoinnovaatiota ja kestävää kehitystä maaseudulle
Global Eco on kansainvälinen Leader-yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on monistaa bio- ja kiertotalouteen liittyviä hyviä käytäntöjä hankkeeseen osallistuvien partnerien välillä sekä edistää kestävän liiketoiminnan syntyä maaseutualueilla.
Hanke painottuu erityisesti toimijoiden – ruohonjuuritasolta kuntapäättäjiin – aktivointiin, osallistamiseen ja oman toiminnan kehittämiseen. Konkreettisten malliesimerkkien kautta tuodaan esille uusia mahdollisuuksia maaseudun elinkeinotoiminnan kehittämiseen painottuen erityisesti kestävään kehitykseen. Hankkeen aikana välitetään tietoa maakunta- ja kuntapäättäjille ja edistetään toimijoiden välistä yhteistyötä järjestämällä toimijoiden välisiä tapaamisia ja yhteisiä tapahtumia.
- Toteutusaika
1.2.2018 – 31.12.2021
- Yhteistyökumppanit
Kansainvälisen yhteistyön koordinaattorina toimii Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry. Hankkeen partnerit edustavat Italian, Latvian, Portugalin ja Viron Leader-toimintaryhmiä.
- Rahoittajat
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuki hankkeelle on 90 % ja Porin kaupungin 10 %.
Lisätietoja
Sami Leppimäki
sami.leppimaki@prizz.fi
Toimenpiteet
Hankkeen kansainväliset patnerit ovat käyneet tutustumassa Pohjois-Satakunnan alueella ja vastaavasti on järjestetty tutustumismatkoja hankepartnereiden alueille Italiaan, Latviaan ja Viroon. Tutustumiskäynteihin on osallistunut maaseutuyrittäjiä, kuntapäättäjiä ja maaseudun kehittäjiä Suomesta, Virosta, Latviasta, Portugalista ja Italiasta ja Portugalista.
Kullakin alueella on konkreettisten esimerkkien kautta tuotu esiin uusia mahdollisuuksia maaseudun elinkeinotoiminnan ja elinvoimaisuuden kehittämiseen painottuen erityisesti maatalouden kestävyyteen ja luonnonmukaisuuteen sekä lisäelinkeinoihin.
Partnereiden yhteistyönä on julkaistu e-kirja Global Eco - Best Practices, jossa on kuvattuna hankkeen aikana tunnistetut partnerialueiden parhaat bio- ja kiertotalouskäytännöt. Lataa kirja täältä.
Le due Torri (Italia) maatilan pitäjä Fabio Ciri on erikoistunut biodynaamiseen maanviljelykseen. |
Vecsiljani lypsykarjatila (Latvia) on ratkaisut monia maatilan ongelmia biokaasujärjestelmän avulla. Karjalanta ja tilan yhteydessä sijaitsevan Ieva´s cheese - juustolan jätevesi hyödynnetään tilalla toimivalla biokaasulaitoksella, mikä vähentää huomattavasti hiilidioksidi- ja ammoniakkipäästöjä. Biokaasulaitoksen nestemäistä mädätettä käytetään lannoitukseen ja kuivaa jaetta karjatilan kuivikkeena. Biokaasusta tuotetaan jatkuvaa lämpötehoa 1 MW ja sähkötehoa 980 kW, josta oman tilan käyttöön menee 120 kW ja loput myydään sähköverkkoon. |
Orgaanisella viinitilalla Di Filippo (Italia) hyödynnetään kanoja ja hanhia rikkaruohojen kitkemiseen ja lannoitukseen. |
Kadarbiku farm (Viro) valmistaa luomutuotteita oman maan sadosta (mm. porkkanamehut ja smoothiet), joita myydään Suomessakin. |
Benchmarking-matka Portugaliin 8.11.2021
klo 00 - 00Kiertotaloudella parempaa huomista 10.2.2020
klo 13 - 16 Kuntoutuskeskus Kankaanpää, Kelankaari 4, KankaanpääBioregion benchmarking -matka Itävaltaan 28.-30.1.2020
klo 00 - 00 Mühlviertel, ItävaltaStudy Trip Latvia 16.-19.9.2019
klo 00 - 00 Aizkraukle, LatviaStudy Trip Viro 3.-6.6.2019
klo 00 - 00 Lääne-Harju, ViroStudy Trip Foligno, Italia 1.-5.4.2019
klo 00 - 00 Foligno, ItaliaBiokaasu maatiloilla -työpaja 22.1.2019
klo 12 - 15 KankaanpääStudy Trip Pohjois-Satakunta 18.-19.9.2018
klo 00 - 00 Pohjois-SatakuntaHankkeen materiaalit
Tiedostonimi ja julkaisuvuosi
Verkkojulkaisu
Tiedosto
Tuhkat metsätaloudessa |    Ecolan Oy Jenni Nurmi Kiertotaloudella parempaa huomista -seminaari 12022020
Maatalousmuovien kierrätys |    ReRoute Oy Jenni Nurmi Kiertotaloudella parempaa huomista -seminaari 12022020