Maksupääte - pienyrittäjän kassakone ja digitaalinen kuittiarkisto
Maksupäätteellä voi ottaa vastaan pankkikorttimaksuja sekä käteis- ja MobilePay-maksuja. Lisäksi, jos kertaostos tuntuu asiakkaasta liian kalliilta, sovellus tarjoaa myös osamaksuvaihtoehdon. Lahjakorttejakin saa tehtyä, ja maksulinkin kautta asiakas voi maksaa ostoksensa etänä. Melkoinen taskuihme siis!
No, ihan yksinään ei esimerkiksi kuvassa näkyvä Zettle toimi. Se vaatii kaverikseen vähintään älypuhelimen tai tabletin, johon laite ottaa yhteyden langattomasti Bluetoothin kautta. Maksupäätteen vaatimat perustiedot syötetään nettiohjelman kautta, johon pääsee kirjautumaan mobiilisovelluksen tai nettiselaimen kautta.
Tuotekoodien ja varastosaldojen syöttäminen käy näppärimmin tietokoneella, mutta myös mobiililaitteilla homma onnistuu varsin sutjakkaasti. Lisäksi maksupääteohjelmasta saa tehtyä linkityksiä tiettyihin kirjanpito-, verkkokauppa- ja kassaohjelmistoihin. Myyntiraportit voi halutessaan toimittaa kirjanpitäjälle myös pdf-tiedostona tai paperiversiona.
Yksinkertaisimmillaan maksupääteen ohjelmistoon syötetään vain yrityksen perustiedot pankkiyhteyksineen. Maksuja voi siis ottaa vastaan, vaikka yhtään tuotekoodia ei olisi syötettynä valmiiksi. Varastosaldojakaan ei tarvitse syöttää. Tosin mitä enemmän tietoa tuotteista ja palveluista antaa, sitä enemmän tietoa, dataa, myyntiraporteista saa ulos - vaikkapa markkinoinnin tueksi! Myyntihinnan, tuoteryhmän ja ALV-tietojen lisäksi voi halutessaan kirjata myös tuotteen ostohinnan tai muita oman liiketoiminnan kannalta olennaisia tietoja.
Asiakas saa ostoksestaan kuitin sähköpostiinsa tai tekstiviestillä - myös käteisellä maksetuista. Maksupäätteisiin saa toki kytkettyä myös kuittitulostimen tai perinteiseltä kassakoneelta näyttävän laitteen, sellaisille ei vain ole tarvetta, jos yritystoiminnan laajuus ei niitä vaadi. Paperisen kuitin voi kirjoittaa asiakkaalle yhtä hyvin perinteisellä kuittiviholla, kunhan vain varmistaa, että kirjanpitoon ei kirjata samaa myyntiä kahteen kertaan.
Maksupääte, "pienyrittäjän kassakone", maksaa muutaman kympin, ja vain käytöstä veloitetaan jatkossa. Maksukorteilla tai MobilePay:llä maksettaessa maksupäätteiden provisiomaksu on noin 2–2,5 % per ostoksen loppusumma. Pienyrittäjälle soveltuvia maksupäätteitä ovat muun muassa Zettle ja SumUp. Zettlen ja SumUpin ominaisuuksien vertailutietoja löydät esimerkiksi täältä.
Taskukokoinen digiloikka on pieni askel yrittäjälle, mutta se voi olla suuri harppaus yritystoiminnan digitalisoinnille.
Teksti ja kuva: Merja Lehtonen, Uusyrityskeskus Enter Satakunta
Kiinnostaako yrittäjyys? Varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan >> www.entersatakunta.fi/ajanvaraus