Interreg Co-funded Kismet Satakuntaliitto

KISMET


KISMET– Sustainable Food Environments -hankkeen teemoina ovat bio- ja kiertotalous, kestävä paikallinen elintarviketuotanto ja innovaatiotoiminta. Tavoitteena on kehittää paikallistason kestävää elintarviketuotantoa, jossa hyödynnetään entistä enemmän kiertotaloutta. Hankkeessa on mukana 13 Itämeren alueen partneria, jotka muodostavat 8 paikallista innovaatiokeskittymää (Local Innovation Partnerships). Satakuntaan muodostuu yksi hankkeen paikallisista innovaatiokeskittymistä, jossa eri toimijat pilotoivat yhteistyössä uusia kestävän ruoantuotannon ratkaisuja.

Hankkeen toteutusaika on 1.1.2023-31.12.2025 ja kokonaisbudjetti: 3,6 miljoonaa euroa. Prizztechin budjetti on 291 488 euroa. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan Unioinin Baltic Sea Region -ohjelmasta (80%) ja hanketoteuttajien omarahoituksesta (20%).

Hankkeen partnerit:

  • Hampurin kaupunki (DE, pääpartneri)
  • Steinbeis Transfer GmbH (DE)
  • Södertäljen kunta (SE)
  • Foodworks Association (DE)
  • Vidzemen aluehallinto (LV)
  • Vejlen kunta (SE)
  • Stiftelsen Beras International (SE)
  • Tartu BT Park OÜ (EE)
  • ScanBalt MTÜ (EE)
  • Lithuanian Innovation Centre (LT)
  • Food Organisation of Denmark (DK)
  • Prizztech (FI)
  • XAMK (FI)

Satakuntaliitto on mukana KISMET-hankkeessa associated partner –roolissa.

Hankkeen työpaketit

WP1 Toimenpiteiden valmistelu

Työpaketti 1 sisältää mm. kysynnän, tuotannon ja tarjonnan ajurien tunnistuksen. Lisäksi aloitetaan kahdeksan Local Innovation Partnerships -toiminta. Tässä työpaketissa tehdään myös suunnitelma hankkeen toiminnan arvioinnista ja sen kriteereistä.

WP2 Uusien ratkaisujen pilotointi ja arviointi

Työpaketissa 2 pilotoidaan KISMET-hankkeessa kehitettyjä konsepteja paikallisesti kullakin alueella. Samalla kokemukset kootaan yhteen kestävien ruokajärjestelmien Enabling Program -ohjelmaksi, jonka avulla jaetaan kokemuksia pilotoinnista, tuodaan esiin hyviä käytäntöjä ja autetaan ruokaklusterin toimijoita löytämään tietoa ja kehittämään toimivia ratkaisuja. 

WP3 Tulosten jalkauttaminen

Työpaketissa 3 hankkeen tuloksia jalkautetaan viestinnän keinoin kohderyhmälle, eli Itämeren alueen kuntiin ja kaupunkeihin. Tiedotusta kohdistetaan myös keskeisille sidosryhmille. Hankkeessa kehitettyjä menetelmiä ja tuloksia jaetaan ns. replikaattori-ja ystäväkaupungeille. Hankkeen päätöstilaisuus järjestetään Suomessa vuoden 2025 loppupuolella. 

Lisätietoja
Sami Leppimäki
sami.leppimaki@prizz.fi

KISMET materiaalipankki

Tiedostonimi ja julkaisuvuosi

Verkkojulkaisu

Tiedosto

KISMET-hankkeen verkkosivut |    2023

KISMET tulokset |    2025

Satakunta Food Cluster 2025 esitys

KISMET Local Innovation Parnerships esitys |    2025

Eura's Food Waste Reduction Project: Achievements and Future Perspectives in Satakunta, Finland |    2024