KISMET
KISMET– Sustainable Food Environments -hankkeen teemoina ovat bio- ja kiertotalous, kestävä paikallinen elintarviketuotanto ja innovaatiotoiminta. Tavoitteena on kehittää paikallistason kestävää elintarviketuotantoa, jossa hyödynnetään entistä enemmän kiertotaloutta. Hankkeessa on mukana 13 Itämeren alueen partneria, jotka muodostavat 8 paikallista innovaatiokeskittymää (Local Innovation Partnerships). Satakuntaan muodostuu yksi hankkeen paikallisista innovaatiokeskittymistä, jossa eri toimijat pilotoivat yhteistyössä uusia kestävän ruoantuotannon ratkaisuja.
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2023-31.12.2025 ja kokonaisbudjetti: 3,6 miljoonaa euroa. Prizztechin budjetti on 291 488 euroa. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan Unioinin Baltic Sea Region -ohjelmasta (80%) ja hanketoteuttajien omarahoituksesta (20%).
Hankkeen partnerit:
- Hampurin kaupunki (DE, pääpartneri)
- Steinbeis Transfer GmbH (DE)
- Södertäljen kunta (SE)
- Foodworks Association (DE)
- Vidzemen aluehallinto (LV)
- Vejlen kunta (SE)
- Stiftelsen Beras International (SE)
- Tartu BT Park OÜ (EE)
- ScanBalt MTÜ (EE)
- Lithuanian Innovation Centre (LT)
- Food Organisation of Denmark (DK)
- Prizztech (FI)
- XAMK (FI)
Satakuntaliitto on mukana KISMET-hankkeessa associated partner –roolissa.
Hankkeen työpaketit
WP1 Toimenpiteiden valmistelu
Työpaketti 1 sisältää mm. kysynnän, tuotannon ja tarjonnan ajurien tunnistuksen. Lisäksi aloitetaan kahdeksan Local Innovation Partnerships -toiminta. Tässä työpaketissa tehdään myös suunnitelma hankkeen toiminnan arvioinnista ja sen kriteereistä.
WP2 Uusien ratkaisujen pilotointi ja arviointi
Työpaketissa 2 pilotoidaan KISMET-hankkeessa kehitettyjä konsepteja paikallisesti kullakin alueella. Samalla kokemukset kootaan yhteen kestävien ruokajärjestelmien Enabling Program -ohjelmaksi, jonka avulla jaetaan kokemuksia pilotoinnista, tuodaan esiin hyviä käytäntöjä ja autetaan ruokaklusterin toimijoita löytämään tietoa ja kehittämään toimivia ratkaisuja.
WP3 Tulosten jalkauttaminen
Työpaketissa 3 hankkeen tuloksia jalkautetaan viestinnän keinoin kohderyhmälle, eli Itämeren alueen kuntiin ja kaupunkeihin. Tiedotusta kohdistetaan myös keskeisille sidosryhmille. Hankkeessa kehitettyjä menetelmiä ja tuloksia jaetaan ns. replikaattori-ja ystäväkaupungeille. Hankkeen päätöstilaisuus järjestetään Suomessa vuoden 2025 loppupuolella.
Lisätietoja
Sami Leppimäki
sami.leppimaki@prizz.fi
KISMET materiaalipankki
Tiedostonimi ja julkaisuvuosi
Verkkojulkaisu
Tiedosto
Satakunta Food Cluster 2025 esitys
KISMET Local Innovation Parnerships esitys |    2025
Eura's Food Waste Reduction Project: Achievements and Future Perspectives in Satakunta, Finland |    2024